Trail-sko, Hoka Speedgoat 4

Speedgoat 4

Efter at have været storforbruger af Salomon Speedcross3 og Salomon S-LAB SENSE 4 ULTRA SG, hvor der var god plads i forfoden, et fantastisk greb i alt terræn og virkelig slidstærke, både i sål og overdel, et fantastisk snøresystem. En sko jeg aldrig havde troet jeg skulle komme ud af igen!
Men en gammel skade med en skævhed i den nederste del af lænderyggen brød frem igen.
Det gav så store problemer, at jeg var tæt på at opgive løbekarrieren.
Klinikken Munkebo foreslog at prøve et sko-skifte. Jeg prøvede mange ”for mig” nye sko-mærker og modeller.
Jeg prøvede blandt andet nogle modeller af La Sportiva og blev fuldstændig forelsket i deres model: Bushido.
La Sportiva Bushido var ligesom, at få dejlige bløde sutsko på, de sidder som er de støbt rundt om foden, de har en god stødabsorbering og de har et fantastisk greb i alt terræn.
Det skulle vise sig! At det at de sad så godt rundt om hele foden gjorde, at jeg manglede noget plads omkring forfoden ”tåboksen” som gjorde at jeg fik problemer med en nedfalden forfod, som jeg lider af indimellem. det begyndte at blive et større og større problem.
Nu var karrieren tæt på at blive afsluttet før tid!
Så læste jeg en artikel med et af mine store trailløber-idoler, som også havde problemer og havde skiftet til Hoka One One. Det næste stykke tid brugte jeg på at læse alverdens artikler om Hoka´s fortrinligheder. Jeg fandt frem til at Hoka Speedgoat var den mest stødabsorberende trail-sko de havde på programmet ”Dem måtte jeg prøve”.
Hoka Speedgoat havde samme bløde sutsko fornemmelse som La Sportive Bushido, en endnu bedre stødabsorbering end La Sportive Bushido og Salomon, et greb i alt terræn ligesom, både Salomon og La Sportiva.
Og selv om den sidder dejligt tæt til foden ligesom La Sportiva, er der den dejlige gode plads i tåboksen ligesom i Salomon S-LAB.
Hvor La Sportiva og Salomon er trail-racersko, hvor der er beskyttelse indbygget i sålen, for at beskytte dig mod skarpe sten og genstande du møder i terrænet, er Hoka Speedgoat en flyder der har en tykkelse sål der gør at skarpe sten og genstande aldrig når igennem sålen, inden du er videre. Du mærker simpelthen aldrig noget op i foden.
Før i tiden når man snakkede trail-sko, snakkede man altid om minimalist-sko, at der skulle være så tyndsål som muligt, at skoen skulle sidde så tæt som muligt, for at få en god føling med terrænet.
Hoka One One ændrede denne devise! De viste vejen til en ny opfattelse af, at man kan kombinere stor komfort og føling med terrænet.
Hoka reddede i hver tilfælde min løbekarriere. Jeg startede med Hoka Speedgoat2 og løber nu i Speedgoat4.
16. maj 2021 løb jeg over målstregen i Fyn Ultra 350km Non stop, som eneste fuldførende! Og dermed som vinder af løbet.
Fyn Ultra er et løb på 350km. Man kunne fristes til at tro, at det er distancen der er værst her, ”men det er det ikke” i dette løb er det terrænet der er den største udfordring. Man løber i vandkanten rundt om Fyn.
Det vil sige man løber i sand, man løber i vandet og igennem store dybe og brede vandudløb, og man løber på småsten, store og glatte sten, man løber på skarpe sten og genstande, man løber igennem sumpområder, hvor du skal trække skoene ud af pløre og så få fodfæste igen.
Her var mine Hoka virkelig en god investering. Jeg havde tre par Hoka Speedgoat4 med, som jeg skiftede imellem.
Jeg kan derfor kun anbefale Hoka Speedgoat4 til lange og krævende løb. Eller eksempelvis, hvis man har problemer med nedfalden forfod, hvad faktisk forbavsende mange løbere har, samt til løbere med rygproblemer.
Og så lige lidt detaljer om Hoka Speedgoat4
Neutral trailsko til lange ture. 32 mm EVA mellemsål. 5 mm knopper. Drop: 4 mm. Vægt: 306 gram
Og så fås den i 7 farver.

Speedgoat 4, 0 kilometers løb
Speedgoat 4, efter 250 kilometers løb. Lidt slid på hæl og midt forfod.
Speedgoat 4, efter 683,5 kilometers løb. Lidt slid på hæl og midt forfor og lidt slid på overdel ved storetå.
Speedgoat 4, efter 942,3 kilometers løb. En del slid på hæl og lidt på midt forfor og meget slid på overdel ved storetå.

Eneste minus ved Speedgoat 4 er, at de har samme svaghed som mange andre løbesko også har!
Nemlig at der slides hul på overdelen ved storetæerne.
Den tidligere model, Speedgoat 2 havde en overdel med en tynd gummibelægning over tæerne, der gjorde at man ikke sled hul over storetæerne.

Ellers vil jeg sige at det er den bedste sko jeg nogen sinde har haft.

Skrevet af:
Hilmer Storm